Link to English site of Bellapais Hotel Ambelia Village  Link to German site of Bellapais Hotel Ambelia Village  Link to Dutch site of Bellapais Hotel Ambelia Village  Link to Turkish site of Bellapais Hotel Ambelia Village 

CYPRUS

Cyprus verdient haar titel als Parel van de Middellandse Zee met haar magische uitstraling. Eeuwenlang is Cyprus door allerlei verschillende culturen beinvloed, wat heeft geresulteerd in een eiland met een rijk cultureel, historisch en architectonisch erfgoed. Van Soli en Vouni in het westen, via de Arab Ahmet Moskee in Nicosia naar Salamis en Apostolos Andreas in het oosten; overal ademt het eiland 9000 jaar beschaving.

Map of Cyprus Hieronder vindt u een korte beschrijving van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Noord Cyprus. Dit wordt gevolgd door enkele tips aangaande interessante links op het internet en verdere suggesties voor wat "leesvoer".

KYRENIA (GIRNE) EN OMGEVING

Kyrenia is met haar kasteel, de pittoreske oude haven en het Vijf Vinger Gebergte in de achtergrond een van de meest aantrekkelijke plaatsen in Cyprus. De oude haven wordt omringd door cafe's, restaurants en bars welke zich bevinden in de voormalige opslagloodsen voor de vruchten van de Johannesbroodboom (het zogenaamde zwarte goud van Cyprus). Vissersboten, kleurrijke jachten en excursieboten liggen hier zij aan zij aangemeerd.

Picture Kyrenia Kasteel werd gebouwd door de Byzantijnen en later gerestaureerd door de (Lusignans and Venetians). Het kasteel dat de oude haven domineert, herbergt tevens een scheepswrakmuseum en een permanente tentoonstelling van historische artefacten.

Het Volkskunst Museum toont een selectie van Cypriotisch meubilair, kledij en andere (gebruiks)voorwerpen zoals een olijvenpers en dorsplanken.

De Grieks Orthodoxe Kerk van de Aartsengel Michael werd in 1991 heropend als een museum waar u een aantal ikonen zult vinden die afkomstig zijn uit verschillende kerken in de omgeving.

Picture De Abdij van Bellapais is gezien haar ligging en architectuur ongetwijfeld het Gothische meesterwerk van het eiland. De abdij die stamt uit de 13e/14e eeuw ligt op loopafstand van Ambelia.

St. Hilarion Kasteel, het best geconserveerd van de drie Kruisridderkastelen op Noord Cyprus, biedt fantastische uitzichten op de noordelijke kustlijn.

Buffavento Kasteel ligt het hoogst in vergelijking met de andere twee Kruisridderkastelen en is door haar dramatische ligging het moeilijkst te bereiken (45 minuten lopen vanaf de parkeerplaats).

Antiphonitis Klooster wordt het meest bezocht vanwege de prachtige fresco's die een uitstekend voorbeeld zijn van de kenmerkend eigen Cypriotische christelijke kunst.

GUZELYURT EN OMGEVING

Picture

Guzelyurt betekent letterlijk "mooie plek" en mooi is het inderdaad. Gelegen in het hart van een vruchtbare rivierbedding vormt Guzelyurt het centrum van de citrusplantages op Cyprus.

St. Mamas Kerk is bekend vanwege haar uitstalling van antieke iconen.

Het Museum van Cypriotische Archeologie en Natuurhistorie beschikt over een opmerkelijke verzameling opgezette dieren van het eiland en archeologische vondsten die teruggaan tot 7000 jaar voor Christus.

Soli kan zich beroemen op het feit dat zij de best geconserveerde mozaiek en marmeren vloer van Noord Cyprus in haar basiliek heeft. In Soli kan men ook een gerestaureerd amfitheater vinden evenals de restanten van een marktplaats en een tempel opgedragen aan Aphrodite.

Vouni was het enige Perzische kasteel op Cypriotische bodem. De restanten zijn spectaculair gelegen op een op zee uitzicht biedende heuveltop.

NICOSIA (LEFKOSA) EN OMGEVING

Picture

De hoofdstad van Cyprus vormt een bezienswaardige bestemming, met haar fascinerende collectie van Kruisvaarders-, Gothische en Ottomaans-Turkse monumenten binnen de oude Venetiaanse fortificaties.

Mevlevi Tekke is de voormalige domicilie van de (whirling dervishes). Daterend van de 17e eeuw, huisvest het gebouw nu een museum voor Turkse en Turks-Cypriotische kunst en een expositie van lokale kledij en handwerkkunst.

Buyuk Han (de Grote Herberg) is gebouwd in het standaard patroon van de Ottomaanse herberg. In de herberg bevinden zich momenteel een cafe en aantal kleinere winkeltjes waar Cypriotisch handwerk en Cypriotische produkten zoals honing, olijfolie en Johannesbroodsiroop verkocht worden.

Selimiye Moskee, de voormalige St. Sophia Kathedraal werd in de 16e eeuw tot moskee uitgeroepen. Er werden twee minaretten toegevoegd, en, de voorschriften van de Islam volgend, werd het interieur ontdaan van alle versieringen.

Op de overdekte markt kunt u groente, fruit en vleeskraampjes vinden en een aantal winkeltjes waar souvenirs en kleding verkocht wordt.

Het Dervish Pasha Huis geeft een indruk van de architectuur van Turkse stadshuizen en het leven van de bewoners.

De Arabahmet Moskee is een typisch voorbeeld van 19e eeuwse Ottomaanse architectuur. Grafstenen daterend uit de 14e eeuw werden gebruikt om de vloer te leggen en kunnen op verzoek getoond worden. De omgeving van de moskee (Arabahmet) wordt momenteel gerenoveerd en toont interessante voorbeelden van Turkse stadshuizen.

Saray Hotel, in het centrum van oud Nicosia, geeft vanaf haar dakterras een uitstekend uitzicht over de stad en haar omgeving.

FAMAGUSTA (GAZIMAGOSA) EN OMGEVING

Picture

Binnen de Venetiaanse stadsmuren van Famagusta kunt u een aantal voorbeelden vinden van de meest fantastische middeleeuwse architectuur in het Midden Oosten. De hedendaagse inwoners van de stad hebben de oudheden van de stad zodanig geintegreerd met hun eigen dagelijks leven dat het behoud en onderhoud van deze monumenten gelijk opgaat met het onderhoud van de openbare gebouwen en kantoren.

Othello's Toren is ondanks zijn naam eigenlijk een citadel, aangezien het origineel als een fort binnen het fort gebouwd werd om de toegang tot de haven te verdedigen.

Lala Mustafa Pasha Moskee is de voormalige St. Nicolaas Kathedraal, gebouwd in de 14e eeuw, en waar de koningen van Cyprus tot Koning van Jerusalem werden gekroond.

Het Venetiaans Paleis was origineel gebouwd als het koninklijk paleis voor de Lusignans. Alles wat over is van het paleis is de facade met drie bogen die wordt ondersteund door vier granieten kolommen uit Salamis.

De Kerk van Petrus en Paulus werd in de 14e eeuw gebouwd en is nog steeds in een redelijke staat verkerend omdat het gebouw altijd in gebruik is geweest. De kerk heeft dienst gedaan als moskee, winkel, gemeentehuis en is tegenwoordig de gemeentelijke bibliotheek.

Niet bepaald een antiquiteit maar zeker het bezoeken waard is Petek Patisserie waar een enorm assortiment aan zoetigheden, cakes en koekjes u ieder dieet doet vergeten.

Picture Antiek Salamis, de eerste stad op Cyprus in klassieke Griekse tijden kan zich beroemen op een aantal bijzonder indrukwekkende klassieke monumenten. Het theater is een van de grootste in de Levant, met ruimte voor meer dan 20.000 toeschouwers. Het gymnasium geeft een idee van de manier van leven, de grootsheid en de rijkdom die de stad gekend moet hebben in Hellenistische en Romeinse tijden. De meest indrukwekkende vloerpatronen kunnen gevonden worden in de laagste sectie van de Basilica Kampanopetra nabij de zee, een circelvormig ornament gemaakt van 2.400 aparte mozaiekstenen gelegd in diamantvorm.

St. Barnabas Klooster is een goed geconserveerd klooster waarvan de kerk als icoonmuseum bezocht kan worden. Kamers rondom de binnenplaats van het klooster worden gebruikt om archeologische vondsten en resten van verschillende historische periodes tentoon te stellen.

KARPAZ SCHIEREILAND

Picture

Het schiereiland vormt een belangrijk natuurreservaat met een overvloed aan dieren en planten. Wilde ezels trekken door de velden en zeeschildpadden nestelen op de zandstranden. Vanwege haar locatie, ligt het Karpaz schiereiland geisoleerd en ver weg van alles en iedereen. Hierdoor voelt het bijna alsof men zich in een ander land bevindt.

Kantara Kasteel is het derde kruisvaarderskasteel in Noord Cyprus. Het uitzicht vanaf het kasteel op het Vijf Vinger Gebergte, het Karpaz Schiereiland, de Mesoria Vlakte en Famagusta Baai is adembenemend.

De mozaieken van Ayia Trias zijn uitzonderlijk goed behouden gebleven. Ze vormen een goed voorbeeld van deze kunstvorm, die werd ontwikkeld in de 4e en 5e eeuw en bestaat uit geometrische patronen.

Picture Het dorp Dipkarpaz is het centrum van Grieks-Cyprioten die aan deze zijde van het eiland wonen. De 18e eeuwse kerk combineert verschillende stijlelementen die we ook kunnen terugvinden in de kathedralen van Famagusta en Nicosia en in de kerk van St. George van de Grieken in Famagusta.

Bezoek ook zeker de goed geconserveerde 10e eeuwse kerk van Ayios Philon (compleet met dak). Naast de kerk vindt u de rood, wit en grijze mozaiekpaden en overblijfselen van een 5e eeuwse basiliek. Dit was de originele kerk van bisschop Philon, die de inwoners van Karpaz schiereiland tot het christendom bekeerde.

De weg van Dipkarpaz naar Apostolos Andreas voert bijna constant langs de kust; iedere bocht geeft nieuwe uitzichten over eindeloos verlaten baaien. Het meest spectaculair van al is de kuststrook ongeveer drie kilometer voor het klooster: een immens groot zandstrand met geel-gouden zandduinen: Golden Beach.

Picture Apostolos Andreas Klooster is het Lourdes van Cyprus vanwege de vele wonderen die aan St. Andreas worden toegeschreven als beschermheer van de reiziger. Het klooster en de bijbehorende kerk zijn vrij modern. Aan de zeezijde van de kerk bevinden zich de resten van een 15e eeuwse gotische kapel die de resten van een vers waterput bevat. Veel van de kapel is gebruikt om de latere (veel grotere) kloosterkerk te bouwen.

Eenmaal aangekomen in Apostolos Andreas wilt u mogelijk uw trip naar het uiterste oosten van het eiland voltooien door de resterende 4,5 kilometer naar de punt van het schiereiland te rijden waar zich eens een tempel voor Afrodite bevond. U kunt genieten van een picknick op dit wonderbaarlijke stukje aarde uitkijkend op de Klides (de sleutels van Cyprus) waar de zeldzame Audouin meeuw zetelt.

VERDER LEESMATERIAAL

  • Albrecht, Peter-Juergen. North Cyprus; A Travel Book, London, 1994
  • Darke, Diana. Guide to North Cyprus, Bucks, 1993
  • Schmidt, R. - Worley Jnr., B.. North Cyprus; A Complete Guide, London, 1991
  • Halliday, S. - Lushington, L.. A Photographer's Eye View of the Flowers of Northern Cyprus, Bristol, 1988
  • Lawrence Durrell, Bitter Lemons (An account of the crisis in Cyprus which the author describes not as a political work but an impressionistic study of the moods and atmospheres of the country during the years 1953-6.)Top   Top   Top
Ambelia-Logo